lördag, mars 11, 2006

Skimming

Under den senaste tiden har många råkat ut för skimming, med andra ord olovlig kopiering av magnetremsan på ett kontokort. Själva kopieringen sker oftast med hjälp av en skimmer, en liten atrapp som fästs framför kortinmatningen på bankomaten och som läser av kortet samtidigt som det går in bankomaten. Det kan även ske i restaurang eller butik där du lämnar ditt kort utan uppsikt men denna variant är mer ovanlig.

PIN koden är nästan nödvändig om någon vill få ut några pengar och för att stjäla koden finns några varianter. De mer avancerade skimmrarna har en mycket liten kamera som filmar när du knappar in din PIN-kod, antingen lagras filmen i ett minne eller så överförs den trådlöst till en mottagare i närheten. Kameran som filmar kan även vara separat från själva skimmern och sitter i så fall oftast i "taket" av bankomaten, ovanför knappsatsen. Alternativet till att filma är att montera en knappsats ovanpå den riktiga och på så sätt spela in PIN koden.

CVV och CVS är en extra säkerhet som har medfört att skimming ändå inte tagit den fart det kunde ha gjort. CVV eller CVS är den tresiffriga kod oftast på baksidan av ditt kort, denna måste oftast anges vid handel på internet där PIN-kod inte är möjligt för att verifiera kortägaren.

När informationen i magnetremsan är stulen är det dags att skapa ett falskt kort. Med en enkel kortläsare/skrivare överför man enkelt den information man stulit till vilket kort med en magnetremsa som helst, ett gammalt bensinkort eller liknande. Nästa steg är att kolla pinkoden och sedan ta ut pengar precis som vanligt i bankomat.

Om du skulle råka ut för skimming får du oftast tillbaka dina pengar från banken eftersom de i efterhand med hjälp av en vattenstämpel kan kontrollera att det var ett uttag med skimmat kort. Men du bör ändå vara försiktig med hur du förvara ditt kort och din kod.

Några enkla tips för att undvika skimming:
  • Skydda alltid din PIN-kod, även om du inte upplever att någon kollar. Utan PIN-koden är ett skimmat kort svårt att använda och chansen är stor att du klarar dig.
  • Oftast är skimmrarna välgjorda och kan vara svåra att upptäcka men försök att kolla om du ser något som ser misstänksamt ut, att något sticker ur mer än vanligt eller ser annorlunda ut i färg eller material. Oftast är skimmrar bara fästa med dubbelhäftande tejp.
  • Förvara aldrig din PIN-kod tillsammans med kortet och se även till att skydda din CVV eller CVS kod.
  • Att ha minst två konton och inte mer än du behöver på kontot kopplat till kortet är ett mer allmänt tips, det skyddar även vid handel på internet. Oftast finns det enkla sätt att överföra pengar via telefon om det skulle behövas.

Precis i dagarna fattades ett beslut om att gå över till att använda det chip som sitter på de flesta kontokort redan idag. Chipen är betydligt säkrare än magnetremsor och ska på så sätt öka säkerheten både för köpare och handlare.

Källor: Gefle Dagblad, Konsumenternas Bank- och Finansbyrå, About.com