onsdag, augusti 02, 2006

8 enkla sätt att uppmuntra andra

Här är 8 enkla sätt att uppmuntra andra, samma tips gäller även när det handlar om att vårda en kontakt eller skaffa en ny kontakt. Tipsen är i teorin väldigt enkla men de flesta vet nog att de kan vara nog så svåra att efterleva.

  • Visa ett genuint intresse. Det här måste vara det absolut bästa sättet att uppmuntra någon. Att visa att du bryr dig. Du visar ett genuint intresse genom att ställa frågor. Få dem att prata, gärna om sig själva. Det viktigaste är att du verkligen menar det, att låtsas vara intresserad genomskådas ofta enkelt.
  • Uppmärksamma vad som är viktigt för dem. När du uppmärksammar vad som är viktigt för andra ger du dom en slags bekräftelse och positivt betingande av vem de är och vad de gör. Vi söker alla någon form av bekräftelse, vare sig vi visar det eller inte.
  • Ge beröm! Det här borde vara en av de absolut enklaste sakerna men ändå gör vi det i regel allt för sällan. Ett enkelt sätt att uppmuntra är ett i teorin så enkelt "Bra gjort!" eller "Grattis!". Något av dessa magiska ord vid rätt tillfälle kan vara skillnaden mellan att kämpa vidare eller ge upp.
  • Säg tack. Vanlig hyfs och trevlig uppförande. Ett tack som belöning när någon gjort något för dig är en billig investering. Ett enkelt tack visar att du uppskattar deras gärning och att det var värt det eventuella besväret.
  • Återgälda goda gärningar. Om någon gör något snällt för dig. Försök komma på ett sätt för dig att återgälda det. Se det som en pendel. De gör något snällt för dig, du gör nånting snällt för dem, de gör nånting snällt för dig ... osv.
  • Svara på ett oväntat sätt. Detta kanske är ett av de mer märkliga tipsen men om du svarar med något otippat är chansen stor att detta fastnar i minnet. Ett oväntat mål kan nå på ett känslomässigt plan, och våra hjärnor svarar automatiskt på emotionella impulser.
  • Fråga om rådgivning. Detta är en form av smicker. Visst känner man sig speciell när någon frågar just dig om råd? Visst kände du då att du ville hjälpa till och göra allt du kunde.
  • Erbjud din hjälp. Att följa förra rådet är passivt men något som är ännu bättre är att vara lite förutseende och erbjuda hjälp redan innan personen hinner fråga.
[ via davecheong ]